Ako vybrať sedačku

Sedačka je dominantou obývacej izby. Ako si správne vybrať, keď ponuka na internete je skutočne veľká? Prvým krokom by určite malo byť rozhodnutie o veľkosti sedacej súpravy. Základné pravidlo hovorí: veľká miestnosť - veľká sedačka, malá miestnosť - malá sedačka. A významnú úlohu v tomto prípade nehrá len vlastný rozmer tej či onej pohovky, ale tiež jej robustnosť. Sedačku si môžete vyberať aj podľa toho, či hľadáte dvojsedák, trojsedák, rohovú alebo rozkladaciu sedaciu súpravu.

Napríklad rohová sedačka, ktorá vďaka svojej bielej farbe a ľahkosti pôsobí ďaleko menším dojmom než naozaj je, bude vhodná aj do menšieho interiéru.

Nemenej dôležité je aj čo od svojej novej súpravy očakávate z hľadiska funkcie. V tomto ohľade sa spoločnosti vyrábajúce sedacie súpravy predháňajú, ktorá príde s lepším návrhom. Niektoré modely majú nastaviteľné a polohovateľné podrúčky, takže sa dá na pohovke skvele polihovať s knihou, plnohodnotne spať alebo usadiť veľké množstvo hostí v prípade návštevy. Ale aj veľká väčšina ostatných modelov je vždy rozložiteľná alebo nejakým spôsobom prispôsobiteľná vašim momentálnym potrebám.

Zložitá je často tiež voľba čalúnenia. Na výber je široká rada textílií a veľká paleta farieb. Niekto dáva prednosť vlneným materiálom, ktoré sa vyznačujú obrovskou odolnosťou, niekto zase ocení mäkšie, na dotyk príjemnejšie textílie. Nepochybne je veľkou výhodou, že všetky poťahy sú odnímateľné a tým pádom sa nemusíte nikdy báť, že v prípade nejakej väčšej katastrofy bude časť vašej sedačky nenávratne zničená.

Pre výber farby každopádne vždy platí, že čím väčší kus nábytku, tým neutrálnejšia by mala byť jeho farebnosť, ktorá sa vždy dá potom doladiť rôznymi vankúšikmi alebo inými doplnkami alebo kresielkom, ktoré rozhodne nemusia byť rovnakého typu ani farby ako pohovka a môže tým celý interiér výrazne osviežiť.