Výber sedačky

Pri výbere v obchode sa nebojme si na sedačku sadnúť a niekoľko minút na nej posedieť. A v duchu si odpovedzme na nasledovné otázky. Je čalúnenie dostatočne, mäkké a pohodlné? Zaborili ste sa do príliš mäkkého čalúnenia, z ktorého sa nám už asi nikdy nepodarí vstať? Alebo naopak vás tlačí konštrukcia pohovky? Tak potom je zle. Matrac pohovky síce musia ponúkať istý komfort, mali by však byť súčasne praktické a poskytovať unavenému telu a chrbtici oporu. Pod poťahom by sme v žiadnom prípade nemali pri dotyku cítiť vnútornú konštrukciu ani pružiny, ktoré by mohli viesť k predčasnému znehodnoteniu poťahovej látky.

Nielen pohodlná, ale aj bezpečná by mala byť naša pohovka. Predpokladom stability a zárukou trvanlivosti je drevená konštrukcia z tvrdého dreva poctivo spojená lepením i šraubovanými spojmi. Ďalším dôležitým faktorom stability je kotvenie, veľkosť a tvar nôh. Malé nôžky pod masívnou konštrukciou nielen nesplní svoju úlohu, ale zaručene pohazia aj celkový estetický dojem. Všetky konštrukčné nosné aj nenosné časti pohovky by mali byť vo vzájomnom pomere a súlade - k subtílnej konštrukcii sa hodia jemné, nenápadné nôžky, naopak veľkú a rozložitú sedačku unesú nohy z masívneho dreva.

Trendom posledných rokov je pohovka koncipovaná ako detská stavebnica. Stačí len vybrať si správne komponenty a poskladať ich k sebe. Medzi základné prvky patrí bežný diel sedačky, rohové diely pre sedenie, rohové stolčeky, krajné diely s operadlami na ruku, relaxačné predĺžené diely bez operadiel pre pohodlné ležanie alebo taburetky pod nohy. Vo výbere vhodnej kombinácie nám môže pomôcť leták alebo vzorková predajňa výrobcu. Tiež sa môžeme nechať odvážne uniesť vlastnou fantáziou a vytvoriť sedenie netypických tvarov i funkcií. Výhodou tohto systému je ľahká manipulácia a spájanie prvkov, vďaka ktorej nemusí byť žiadna podoba sedenia definitívna. Okrem toho systém ponúka lákavú možnosť postupného rozširovania a doplňovania základnej zostavy spolu s naším rastúcim platom a zvyšujúcou sa životnou úrovňou.

Samotná sedacia súprava stojaca víťazne uprostred obývačky však k nášmu dokonalému šťastiu nestačí. Jej samozrejmou súčasťou je niekoľko ďalších nábytkových doplnkov. Významným spoločníkom a rovnocenným partnerom každej pohovky je konferenčný stolík, ktorý doladí celkový dojem z priestoru.